Proč jde v současné době technologie tak rychle kupředu?

Jistě jste si i vy všimli, že společnosti dnes chrlí nové a stále dokonalejší technologie prakticky každý den. Dnes máme běžně k dispozici věci, o kterých by se nám ještě před několika lety ani nesnilo. Typickým příkladem jsou zde automobily či mobilní telefony, kdy obojí má stále více funkcí. Samozřejmě se můžeme ptát, co za tímto rychlým vývojem stojí. Jak už tomu tak bývá, faktorů je zde hned několik, a všechny dohromady vytváří podmínky, které podporují takovýto rychlý rozvoj technologií.

 

relativní novinka - nákup přes internet

 

Jednou z nich je rozvoj konzumní společnosti. To firmy motivuje k tomu, aby vyráběly produkty s krátkou životností nebo takové, které rychle zastarávají. Tím přimějí zákazníky, aby si častěji kupovali nový, čímž se jim zvyšuje zisk.

 

Platí zde však, že každý nový model by měl mít alespoň nějaké vylepšení oproti předchozímu, takže zákazník bude mít důvod si jej i přes vyšší cenu koupit. Proto jsou peníze investovány do výzkumu a vývoje, kdy se snaží daný výrobek alespoň o něco málo vylepšit. A když těchto malých vylepšení přidáte postupem času spoustu, najednou máte něco, co by předtím bylo prakticky nepředstavitelné.

 

To ovšem není jediný důvod. Také je tu fakt, že máme mnoho na čem stavět. Navíc nám s tím mohou pomoci i počítače, které dnes dokáží věci, o kterých by se nám ještě před dvaceti lety ani nesnilo. Díky nim je možné snadno vyřešit problémy, které by člověk sám nezvládl.

 

poslední výkřik techniky - chytrý mobilní telefon

 

Otázkou však je, zda současná situace nepřináší také své specifické problémy. A je pravdou, že skutečně narážíme na některé překážky, které v důsledku toho vznikají. Tou největší z nich je problém především u starších lidí držet krok s tímto vývojem. Ti se pak často cítí ztraceni, neboť svět kolem nich jim najednou nedává smysl.

 

Proto by mělo být základním cílem najít rovnováhu mezi přinášením nových technologií na trh a tempem, kterým jej jsou schopni naši starší spoluobčané přijímat. Koneckonců, většina z nich si ohledy rozhodně zaslouží.

About the Author

You may also like these